Thursday, October 1, 2009

Kenangan Raya



Kenangan raya nie aku x leh lupa laa sampai bila2.. citer nie dah lama.. masa aku sekolah rendah lg.. masa tu x kisah sgt pasai duit raye nie.. ade bg ade..x de x kisah nyer.. janji raya umah kawan2 sekolah.. lepas je semayang raya.. x sempat khutbah aku n the gang terus cabut balik.. janji kat balai raya kompol ramai2.. jalan kaki je.. dah semua cukup.. ngan baju barunyer sambil berbekalkan mercun masing2.. bermualalah berjalan dari rumah ke rumah.. masa tu kalau ader duit raya pun x banyak org bg.. 10sen, 20sen je.. kalau dapat singgit tu kira banyak laa tu.. jalan punya jalan.. berenti laa kat umah mmber tu..cm biasa laa..beri salam.. n tggu depan umah.. ade dgr org jawab salam kat belakang.. pintu depan tutup so kitaorg tggu laa kat depan umah dia sambil main mercun.. lm tggu nih.. bila nak bukak pintu nie.. last2 dengar laa suara dari dalam rumah.. "balik laa deme bebudok.. rumoh kome nie x der kueh"
Kitaorg pun dgn rela hati beredar dari rumah dia.. sampai je kat jalan besar.. kitaorg gelak bagai nak gila.. ader jugak org cmtu.. ader ke halau org soh balik...Slow2 kita org jalan umah jiran dia plk.. tgh haus nie.. beri laa salam.. pastu tuan rumah dia suh laa masuk.. n duduk kat sofa sambil makan kueh raya.. kebetulan anak tuan rumah tu member kitaorang.. tuan ru mah pun angkat laa air sirap.. tgh dahaga laa katakan.. tgk air sirap.. perkhh... x tahann... minum laa.. perkhhhh.. manis gillerrrrrrrr.... dah laa tgh haus, panas, tetiba plk minum air sirap manis sgt.. pening kepala.. rs cm mabuk plk.. pas tu terus balik.. x kuar dah.. esok sambung plk raye.. aduuu..


Note: sampai sekarang aku xpegi umah tu...

2 comments:

miss poi on October 6, 2009 at 12:30 PM said...

dasat tol citer ko kung....

hahahahaha....

tegelak den

dunia-perairan on November 15, 2012 at 11:16 AM said...

Haha jadi teringan juga saye ni dengan raye kamrin,,

kami blogger indonesia,, jangan lupa berkunjung ke blog kami pk cik, di folow juga lh ye untuk silaturahmi kite,,,
salam persahabatan,,

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

LeNgGaNgKaNgkuNg Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template