Wednesday, May 6, 2009

Dalam Dilema?..



Malam tadi yg hening aku tengah syok tgk berita kat tv 3, tetiba terdengar suara memanggil..

"Assalamualaikumm.. assalamualaikum...angkat laa henset ni bangg.. tu telipon nie.. mana tau awek abg ke.. angkat laa bangg.. bangg.. angkat bang.."

Aku tgk no sape call.. Bekas Bos (Director Of Enggineering) aku dulu call.. dalam hati aku.. Apahal laa plk orang tua nie call aku nih..

Aku: "Assalamualaikum bos.. apa kabar?
Bos: "waalaikumsalam.. kabar baik.. nizam apa kabar?
Aku: "sihat alhamdulillah bos" Cm ner Hotel, ok bos?
Bos: "cmtu laa zam.... zam aku ader offer utk ko nie.."
Aku: (ahh.. sudahh..) "Offer?..offer aper bos?"
Bos: "ada 5 star Hotel kat Peneng.. Hr Dir. dia call aku tanya pasal ko.. Dia nak Offer ko Position Chief Enggineer kat sana ko berminat tak?
Aku: (terkedu) "erkk..
Bos: "Gaji 5K.. Ko x nak ke?"
Aku: (lagi terkedu) "erkk.. dia nak pakai bila bos" (pura2 tanya)..
Bos: "Diaorang tggu jawapan dari ko laa nie"
Aku: (aku x tau nak kata apa dah) "ermm.. bagi saya masa bos, saya kene pikir masak2 mende nie"
Bos: " ko nak pikir aper lagi zamm.. duduk kat hotel..makan free.. gaji bodo2 jer 5K dia bagi, bukan aku x tau ko keje cmner.. sbb tu aku berani offer kat ko.."
Aku: (lagi pening).. Cam nie laa bos.. saya pikir dulu.. nanti saya bgtau bos balik.."
Bos: "ko nie zamm.. bis tu bila nak dtg hotel? banyak ilmu ko x turun kat budak2 ekk hampeh laa ko nie"
Aku: "Dah diorang x nak tanya.. padan muka wakakakakaka, dah blah baru nak carik"
Bos: " Ok lah zamm.. jangan pikir lama2.. aku bg ko minggu nie jer.. aku nak email dia plk nanti"
Aku: (laju jer) "ok bos.. apa apa hal nanti saya call bos balik..kalau saya x call tu kira x der lah yer"
Bos: "hampeh ko nie.. nie dah 2 kali ko tolak offer aku..ok lah.. jangan lupa kontek aku balik.. x der.. siap ko"
Aku: "hehehe..ok bos..Assalamualaikumm"

Apakah ertinya semua ini.. dalam keadaan aku yang amat sedih dan getir ini datang pulak dugaan yang amat hebat.. Ya Allah.. berikan aku petunjuk..

20 minit pastu telipon aku bunyik lagi..

bekas bos aku (Chief Enggineer Datai hotel & Resort Langkawi ) call aku..
miss call sekali..

bunyik lagi.. (adoo.. kene angkat gak laa)

Aku: "aloooo bosss.. apa kabar?"
2nd Bos: "waaa suda kaya manyak sombong sekalang aaaa (cina pelat peneng).. baik..baik.. lu apa kaba?"
Aku: "waaa mana der sombong bos.. bos bz kann malas laa nak ganggu.."
2nd Bos: "Bz tu biasa laa.. call jer.. so aper celita sekalang?.. mau telima ke x mau telima?"
Aku: (buat x paham) "terima aper bos?"
2nd Bos: "Tanya plak dahh.. Pozi baru call sama aku.."
Aku: (erkk... mati aku).. "tak tau lagi laa bos.. saya pikir dulu.."
2nd Bos: "Alaaa luu mau pikir apa lagii.. telima saja laa.. tu Dir.Hr kawan aku ngan pozi tu.. apa mau takot.. itu Hotel tengah bandar maa.. bukan resort.. manyak senang mau jaga maa.."
Aku: "Tu laa bos..(cakap senang laa) nanti saya pikir dulu bos.. jauh tuu peneng" (x tau nak bagi alasan aper).
2nd Bos: "Lu manyak alasan aaa.. nanti aku call sama dia.."
Aku: "ok..ok bos.. nanti apa2 hal saya bgtau balik.."
2nd Bos: "Haa jangan lama2.. nanti datang langkawi call sama aku.."
Aku: "ok bosss.. tq 4 calling.. bye.."


Bos aku 2 org nie memang baik.. selalu offer keje utk aku.. nie dah kali ke2 aku tolak.. sebelum nie aku dpt offer dr Traders Hotel peneng.. Fire Life Safety Manager.. RM3K, Duduk Hotel, mkan free.. dia offer kat aku tapi aku tolak.. sbb aku tau aper yg diaorg bagi tu sama ngan aper yg diaorg nak dari aku.. Tanggungjawabnyer beratt.. x der life langsung.. nak berak pun kene set time.. tido pun x lena.. masa aku tolak tu.. dua2 bos aku nie marah gak laa kat aku.. tapi diaorg x leh wat aper laa.. bukan aper.. aku happy cmnee.. aku dah puas keje berat.. keje sampai x der life.. nak kuar minum ngan kawan2 pun susah.. malam tido x lena sbb on call.. letih wooo.. letih sgt2 keje hotel nie.. Aku happy cmnee.. walau pun gaji x seberapa.. aku bersyukur aper yang tuhan berikan pada aku.. aku ada ramai kawan2.. walaupun x penah jumpa.. tapi aku heppy sgt2 walaupun aku tgh sedih gila skunk.. tapi.. mungkin sedih nie akan mengubah segalanya.. so aku masih dalam dilema lagi laa nie.. nak terima ke x nak nie.. adooo...

Note: kawan2 boleh wat aku hepi.. tapi kawan2 x leh carik ngan duit.. tapi hepi leh carik ke ngan duit? sempat ke nak hepi2 kalau keje cmtu ekk.. hepi cmner ekk.. ermm tah laa.. ape nak jadi, jadi laa..



2 comments:

sha83@kaizer on May 9, 2009 at 11:12 AM said...

assalamu'alaikumwbt...
pertama kali aku bertapa kat cni...
ape ceta ni ...
duyai...
ko tolak ke ko terima....
bila aku pk-pk balik naik ko duduk tgh2 je lah ...
mungkin itu lbh membhgiakan...
erk...duduk tengah²?!!!
smbil garu pale kelemumur

.:Mas Ayu:. on May 11, 2009 at 5:29 AM said...

uikk sha.. x tahu plak mas yang hang ada kelemumur...setahu mas..kutu jer melambak kat rambut hang..dah bersarang berbulan-bulan lamanya..

anyway..wat Kung..apa yang kung fikir bagus and positive for your future..then go for it.

Kalau kung rasa..pekerjaan itu menghalang kebebasan kung..tapi gaji dia agak lumayan.. mungkin betul apa cakap kung tue.

Mas pun sama..walaupun kerja penat lelah setiap hari..tiap kali break..mas sempat masuk blog, ym and chat ngan kawan2 rapat (Tweet, Peera, Sis, qis cyg, Jojie, and etc). That makes me so happy pas penat lelah kerja..

itu jer kot mas nak comment kali nie..hingga bertemu lagi di siaran yang akan datang..

wasaalam

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

LeNgGaNgKaNgkuNg Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template